Bursa
Açık
20.5°
Başka Gazete

Saçlar ne sıklıkla yıkanmalı?

2023.09.15 14:26 Son Güncellenme: 2023.09.15 14:26 - SAĞLIK

Şarkıcı Semiramis Pekkan'ın geçen günlerde yaptığı "Ben saçımı haftada bir yıkarım" açıklaması sosyal medyada çok tartışılırken, dermatologlar, haftada 2-3 kere yıkamanın sağlıklı olduğunu söyledi.

Saçlar ne sıklıkla yıkanmalı?

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay ve Dematolog Dr. Yasemin Fatih Amato, konuyu Hürriyet'e değerlendirdi.

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, "Dermatologlar olarak, sağlıklı bir saç ve saçlı deri için haftada en az iki kez saç yıkamayı tavsiye ediyoruz. Saçlı deride yararlı lipid bileşenler ve çeşitli sürfaktanlar olarak adlandırdığımız maddeler mevcut. Sık yıkama ve sık şampuanlama ile bu maddelerin seviyesinde düşmeler meydana geliyor" dedi.

Dr. Yasemin Fatih Amato, da saçları sık yıkamanın potansiyel zararlarını şöyle anlattı:

  • Saçın doğal yağ dengesini bozabilir: Saç derisi, doğal olarak saçı korumak ve nemlendirmek için yağlar üretir. Saçları sık yıkamak, bu doğal yağların yıkanmasına neden olabilir. Bu da saçın kurumasına ve kırılmasına yol açabilir.
  • Saç renginin solmasına neden olabilir: Sık yıkama, saç renginin solmasına katkıda bulunabilir, özellikle kimyasal olarak boyalı saçlar için... Saç yüzeyini koruyan doğal yağların ve saç boyasının dayanıklılığını azaltabilir.
  • Saç derisini tahriş edebilir: Saç derisi hassas olabilir ve sık yıkama, kaşıntı, kuruluk ve tahriş gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle çok sıcak su kullanmak saç derisini daha da tahriş edebilir.
  • Saçı zayıflatabilir: Saç telleri sık sık yıprandığında, zamanla incelme ve zayıflama riski artabilir. Bu da saçın daha kolay kırılmasına ve dökülmesine yol açabilir."