Bursa
Hafif Sağanak Yağışlı
18.7°
Başka Gazete

Bozbey'den "Belediyenin içinde de varlar" çıkışı, yeni rant planı...

2024.05.22 12:28 Son Güncellenme: 2024.05.22 12:44

"1/100.000'lik plan çalışmaları devam ediyor. İnanıyorum ki meclisimiz Bursa'nın kent anayasasını hep beraber yapacak. Katılımcı bir anlayışla bunu gerçekleştireceğiz. Parçacıl planlardan kurtulmamız, bütüncül planlarla Bursa'nın geleceğine damga vurmamız gerekiyor. Bu tür yeni planlar mutlaka gelecektir ama onlarla ilgili kesinlikle meclis olarak dur dememiz lazım. Bekleyin, 1/100.000'lik planı yapalım, kentin anayasasını oluşturalım, zaten bu tür planları o çerçeve içerisinde değerlendirme imkanına sahip olmamız gerekiyor Bursa'nın geleceği açısından. Bunu yapmak, başarmak zorundayız. Başka türlü Bursa'yı kurtaramayacağız."

Başkan Mustafa Bozbey, dün gerçekleştirilen Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı ikinci toplantısında gündeme gelen ve oy çokluğu ile kabul edilen Gürsu'daki Ericek mahallesi Soğucak bölgesinde yer alan parsellere ilişkin plan değişikliği konuşulurken sarf etti yukarıdaki sözleri.

Sorumluluk üstlenmekten çekinen, tutarsız ve vizyonsuz eski yönetim tarafından Bursa malum uzun süredir plansızlığa mahkûm edildi.

Süresi dolan 1/100.000 Ölçekli Bursa 2020 Yılı Çevre Düzeni Planı'nın ardından 2010'dan beri sürdürülen, 2020'de yoğunlaşılan çalışmalara karşın yeni Çevre Düzeni Planı hayata geçirilemedi.

Hâlâ da plansız yönetilmeye çalışılıyor Türkiye'nin dördüncü büyük şehri.

Neden mi?

Alinur Aktaş döneminde yerel siyasi aktörlerin öncelikleriyle şehrin gerçekleri örtüşmemişti.

Kent yöneticileri, sorumluluk üstlenmektense mevcuda teslim olup yeni rant projelerine imza atmayı tercih etmişti.

Daha kârlıydı çünkü böylesi.

Koca şehir parsel parsel talan edilirken, Bursa'nın kronikleşmiş kentsel dönüşüm, hava kirliliği, trafik keşmekeşi, su kirliliği gibi problemleri kökleşti.

Popülizm ile sonuç alınamayacağı ise 31 Mart'ta tescillendi.

Gürsu'daki plana dönelim şimdi...

Kırsal turizm adı altında yapılaşmaya açılmak istenen Ericek Göleti'ne cephe parsellerle ilgili plan değişikliği hakkında CHP Büyükşehir Grup Sözcüsü Yücel Akbulut, "Bölgenin doğal yapısını, dokusunu ve ekolojik dengeyi tahrip edecek nitelikte belediye hizmet alanı, kat yüksekliği ve emsal değerlerinin bölgede oluşturacağı öngörülen yapı yoğunluğunun bölgenin doğal dokusunu maksimum seviyede negatif yönde etkileyeceğini, donatı dağılımlarının orantısız olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Akbulut, düzenlemenin yeniden komisyonda görüşülmesini istediklerini belirtti.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi CHP'li Metin Tunçel de "Acele edildi. Yerine gidip görmek istedik komisyon olarak. Belediye hizmet alanlarında emsal 1 olarak geçti ve yükseklik 9.50. Böyle bir bölgede, gölün kenarında 3 kat 9.50 yüksekliğin fazla olduğunu düşünüyoruz" görüşünü dile getirdi.

Ancak AK Parti cephesi bu itirazları kabul etmedi.

Plan değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi.

Bursa'da kırsal turizm kisvesi altında yapılanlar ortada değil mi?

Aşağıdaki görsele bakalım...

Ericek'te yapılaşmaya açılan parsellerin neredeyse tamamının tarla niteliği!

Düzenleme dışında kalan yerlerin geleceği sizce ne olacak peki?

O ağaçlar korunabilecek mi?

Ericek Göleti'yle Katırlı dağlarının sunduğu flora ve fauna çeşitliliğini bu düzenlemenin nasıl etkileyeceği esasında belli.

Şehrin kırsal turizme ihtiyacı varsa evvela bilim insanlarının rehberliğinde Çevre Düzeni Planı sonuçlandırılmalıdır.

Ardından belirlenen yerlerde gerekli altyapı ve üstyapı çalışmaları tamamlanmalıdır.

Kimin, nasıl denetlediği belli olmayan foseptiklerle doğanın canına okunmamalıdır.

Rant uğruna Bursa'da daha fazla yıkıma yol açılmamalıdır.

Akademik odalar, Gürsu'daki planı askıya çıktığında mercek altına almalıdır.

Öte yandan Bozbey, meclis toplantısının sonunda atamalarla ilgili bir soru üzerine "Önümüzdeki ayın başında bir listeyi size de veririm. Kim kimin akrabası, kim kimin dostu o ayrı mesele. Trolleri siz de biliyorsunuz. Trollerin davranışlarını siz de biliyorsunuz. Belediyenin içinde de var bu troller. Onlar da bulunacak. Net söylüyorum. Bu troller belediyenin içinde de varlar. Bu trollerin hepsi bulunup gereği yapılacak hiç merak etmeyin" dedi.

Şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımızın tümü hem liyakatli hem de önceki dönem Nilüfer Belediyesi'nde başarılara imza atmış kişilerdir. Kamuoyunda farklı yazılar çıkabilir. Bizim yaptığımız iş doğrudur ve bunun arkasındayız. Bu karar kamuoyuyla da paylaşılmıştır. Ehil, liyakatli ve işlerini daha önce nitelikli yapmış, Nilüfer'de yıllarca çalışmış, Nilüfer'deki insanların yüzünü güldürmüş, şimdi Bursa'nın insanlarının yüzünü güldürmesi için bu arkadaşlarımızla yola çıktık. Göreceksiniz yakında Bursalılar gülümsemeye başlayacak. Her şey bir süre sonra kendiliğinden ortaya çıkar."

Bozbey'in bahsettiği o listenin ayrıntılarına önümüzdeki günlerde değineceğiz.

Nepotizm sabıkası hayli kabarık ekolün baş temsilcilerini gerçeklerle yüzleştireceğiz.

Hiç merak etmeyin!