Bursa
Çok Bulutlu
13.2°
Başka Gazete
Onuralp Özalp
Onuralp Özalp
oonuralpozalp@gmail.com

Üniversite okumak mesleki yeterlilik için yetmiyor!

2023.08.10 10:27 Son Güncellenme: 2023.08.10 10:27

Bazen 4 yıllık üniversiteyi bitirip, mezun olmak mesleğinizi yapabilmek için yeterli yetkiyi size vermez...

Mutlaka önünüze bir sınav daha çıkacaktır...

Mesela öğretmenlik mesleği...

Sizin Eğitim Fakültesi'ni bitirmiş olmanız öğretmenlik yapabilmek için yeterli seviyede olduğunu göstermiyor...

KPSS'ye girilecek, staj yapılacak, müdür kanaat verecek ve ancak o zaman öğretmenliğe adım atacaksınız.

Fakat, yetti mi yetmedi!..

10 yıl sonra uzman öğretmenlik, bilmem kaç yıl sonra da başöğretmenlik için sınavlara girersiniz.

Hatta bu arada, müdür yardımcısı olmak için sınava girersiniz, müdür olmak için sınava girersiniz!..

Sizin yeterli seviyede olup olmadığınızı, size sorulacak sorulara verdiğiniz cevaplar belirler.

***

Mühendis olmak da böyle!..

Yeterli puanı alıp, üniversitede ziraat mühendisliğine kayıt olursunuz. 4 yıl boyunca bu meslek hakkında her şeyi öğrenir, mezun olursunuz.

Sonra...

Sonra işte önünüze yeni sınavlar çıkar.

***

Bir Ziraat Mühendisi'nin haklı isyanına tanık oldum!..

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak'ın sosyal medyada paylaştığı Mera Islah, Amenajman ve Geri Dönüşüm Projesi ile Toprak Koruma Projesi eğitimlerine yönelik yaptığı yorumda...

"Hocam bizler Ziraat Mühendisi olacağımız zaman Çayır ve Mera derslerini 14 hafta gördük ve sınavlarını da başarılı bir şekilde verdik. Buna rağmen bizim bilmediğimiz veya öğrenmediğimiz bir durum mu var ki, böyle bir kursa ihtiyaç duyuluyor?"

Doğru söze ne hacet?

Ziraat Fakülteleri bu kadar yetersizse neden ülkemizde 47 adet Ziraat Fakültesi var ve neden her yıl ortalama 4-5 bin mezun veriyor?

Yani...

Ziraat Mühendisi bile olsanız, bu dersleri haftalarca almış ve sınavda başarılı bile olmuş olsanız yetmiyor!..

Yetmeyecek!..

Tekrar o kurslara gidilecek ve o sınavları vereceksiniz.

***

Konu hakkında Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak'la görüştüm...

Ziraat Fakültesi'nde 9 bölüm olduğunu söyledi.

"Her bölümde okuyanlar bu dersleri almıyor. Dersleri alanlar için bu kurslardan muaf olması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Ancak, dikkate alınmıyor."

Ve Fevzi Çakmak şöyle devam ediyor:

"Mesela Bitki Koruma Bölümü var. Bu bölümden mezun olanlar tarımsal ilaç bayisi açabilecek yetkinliğe sahip. Ama yine de açamıyorlar. Bakanlık önüne kurs ve sınav koyuyor. Üniversitede aldığı dersleri tekrar kursta alıyor ve sınava girip belirli bir puanı alınca tarımsal ilaç bayisi olabiliyor. Ancak ne yazık ki, bu kursa sadece Ziraat Mühendisleri girmiyor. Mesela, kimyagerler de giriyor. Eczacılar da giriyor, Orman Mühendisleri de giriyor. Ziraat Mühendisleri olarak kurs ve sınavın olmamasını ve Ziraat Mühendisleri dışında hiçbir meslek kuruluşunun bu işi yapmamasını istiyoruz."

Geçenlerde eczanelerin ve eczacıların ne kadar zor durumda olduğunu yazmıştım. Yahu düşünsenize, eczacıların, eczanenin bir köşesinde tarımsal ilaç sattıklarını...

***

Konuya geri dönecek olursak, Ziraat Mühendisleri'nin, sanki hiç bu dersleri almamış gibi tekrar tekrar kurslara gitmeye maruz kalmasının da bir bedeli oluyor elbette...

Sadece sınava gir-gel şeklinde değil sonuçta bu kurslar.

Kursların ücreti ve kurs sürecinde kalacakları yer ücreti ayrı ayrı gider kalemine yazılıyor...

***

Burada mesele, her zaman olduğu gibi planlamadaki sıkıntı...

İhtiyaçtan fazla mezun veren Ziraat Fakültesleri yetmezmiş gibi, bir de Ziraat Mühendisi'nin işini başka bölüm ve fakültelerden mezun olanlar da yapmaya başlayınca, işin içinden çıkılamaz bir hal alıyor.

***

MUSTAFAKEMALPAŞA'DA MAAŞLAR NEDEN YATMIYOR?

İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir, 20 Temmuz'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mustafakemalpaşa Belediyesi işçilerinin şikayetlerini dile getirerek, "Belediye Şirket işçilerinin beyanına göre, yaklaşık 3-4 aydır bekledikleri 2023 yılı maaş farklarının belediye tarafından hala yatırılmadığını ve çok mağdur olduklarını öğrendik" şeklinde duyurmuş ve Mustafakemalpaşa Belediyesi'ne AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin oyuyla Haziran ayında borçlanma yetkisi aldığını hatırlatmıştı.

İYİ Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tevfik Demir, geçen gün yine aynı konu üzerine bir açıklama daha yaptı.

Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin 2023 yılı maaş farklarını ödemediğini dile getirdikten sonra bu sefer de yapılan son düzenleme ile devlet memurlarına yapılan 8 bin 77 TL seyyayen maaşın belediye tarafından ödenmediğini dile getirdi.

Devlet memurları çalışacakları ayın parasını aldıklarını hatırlatmak isterim öncelikle.

Ancak, temmuz ayında yapılan seyyayen zam yine aynı ay içerisinde ödenmesi gerekiyordu.

Temmuz ayı bitmesine ve Ağustos ayının ilk 10 günü dolmasına rağmen hâlâ daha belediyede çalışan memurların 8 bin 77 TL'lik maaşlarının yatmadığını bildirildi.

Konu aynı zamanda İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu tarafından da TBMM gündemine taşındı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhasaki tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkoğlu, "Bursa Mustafakemalpaşa Belediyesi çalışanlarının, 1 Ocak 2023 - Nisan 2023 arası 4 aylık toplu sözleşme farklarının ödenmemesinin yarattığı bu ciddi mağduriyet ne zaman giderilecektir? 700'den fazla çalışanı ilgilendiren ödemeler yapıldığında, paralarının enflasyon karşısında yitirdiği değer göz önünde bulundurulacak mıdır? Aynı şekilde Mustafakemalpaşa Belediyesi'nde senelerce çalışıp da emekli olan ve ekli listede isimleri bulunan 25 çalışanın, bugüne kadar alamadıkları kıdem tazminatları ne zaman ödenecektir? Bu ödemeler yapıldığında, hak edişlerinin enflasyon karşısında kaybettiği değer dikkate alınacak mıdır?" sorularını yöneltti...

***

Hayat pahalılığı her geçen gün artarken, verilemeyen ücretler ele geçmeden eriyor...

Belediyelerin devlet kurumu olduğunu hatırlatmak gerekiyor...

Bursa'daki tüm belediye işçileri bu ücretleri zamanında alırken, Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin geciktirmesi ya da vermemesi nasıl açıklanır bilemiyorum...