Bursa
Açık
19.7°
Başka Gazete

Yeni tehlike İran botoksu! Uzmanlar uyardı

2024.02.13 17:27 Son Güncellenme: 2024.02.13 17:27 - YAŞAM

Botoks son yılların en çok tercih edilen estetik işlemlerinden. Yaşlanmak ve kırışmak istemeyen pek çok kişi botoks uygulamasına başvuruyor. Ancak botoks yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Botoksun hekimler tarafından yapılıyor olmasına ve ilacın Bakanlık onaylı olmasına özen göstermek gerekiyor. Çünkü son dönemde yeni bir tehlike ortaya çıktı. O da; İran botoksu. Uzmanlar; Türkiye'ye kaçak yollarla gelen bu botoksun komplikasyonlara neden olabildiğini aktarıyor.

Yeni tehlike İran botoksu! Uzmanlar uyardı

Botoks uygulaması son yıllarda dünya genelinde hemen hemen her yerde çok yaygın kullanılıyor. Doğru işlem yapıldığında, bir doktorun elinden çıktığında işlemde çok büyük bir sıkıntı çıkmadığı da görülüyor. Ancak bu işte ehil olmayanların, kötü niyetlilerin, doktorlukla alakası olmayanların yapması halinde ortaya sıkıntıların çıktığı aktarılıyor.

TEHLİKENİN ADI: İRAN BOTOKSU

Haber Global'de yer alan habere göre; yaşlanmak ve kırışmak istemeyen pek çok kişi medikal estetik gerçekleştiriyor. Bunlardan bir tanesi de botoks. Botoks doğru uygulandığında bir sorun olmuyor ancak yanlış uygulandığında büyük tehlike söz konusu.

Son dönemlerde de İran botoksu oldukça gündemde. Medikal estetik hekimi Dr. Hatip Ay, İran botoksu ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

İRAN BOTOKSU NEDİR?

Doktor "İran botoksu normal şartlarda FDA onayı olmayan ya da Bakanlığımızın ruhsat onayı vermediği, normalde Türkiye'de kullanımı yasak olan bir botoks türü. İran botoksu zaten Türkiye'ye de kaçak yollarla giriş yapıyor. O yüzden ruhsatı da olmadığı için, içerdiği ilaç dozajını da bilemediğimiz için kullandığımız zaman hastalarda komplikasyonlara neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

İRAN BOTOKSUNU NEDEN TERCİH EDİYORLAR

İran botoksunun buna rağmen neden kullanıldığıyla ilgili ise doktor "Fiyat olarak daha ucuz olduğu için tercih ediliyor daha çok" ifadelerini kullandı.

Botoks yaptırmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili ise doktor "Kesinlikle öncelikle işlemi yapacak kişinin hekim olması çok önemli. Çünkü son zamanlarda medikal estetik uygulamaları arttıkça merdiven altı diye tabir ettiğimiz uygulamalar çok arttı ve bu da hekim dışı personellerin yapması demek aynı zamanda. Öncelikle hekimin yapması çok önemli. Bir hekim tarafından yapıldığından emin olmak gerekiyor. Ayrıca kullanılan ilacı da sormaları gerekiyor." dedi.

"FAZLA DOZ YA DA YANLIŞ YERE UYGULAMA; KOMPLİKASYON YARATABİLİYOR"

Doktor "Normal şartlarda botoks uygulaması, doğru yere doğru dozda uygulandığı zaman hiçbir problem yaratmaz. Ancak eğer doz fazla kullanılırsa ya da yanlış yere uygulanırsa o zaman komplikasyonlar gelişebiliyor." şeklinde konuştu.

Devamında Doktor Ay, "Mesela en yaygın yapılan frontal bölge botoksu; kaz ayağı ve kaş arası botoksu. Eğer kaş arasına yapılan botoksta dozu fazla tutturursak ya da eğer ilaç orijinal değilse o zaman kaş düşmelerine neden olabiliyor, onun dışında göz kapağı düşmelerine neden olabiliyor." ifadelerine yer verdi.

"BULANIK GÖRMELERE NEDEN OLABİLİYOR"

Doktor devamında "Onun dışında kaz ayağına yapılan botokslarda eğer ilaç orijinal değilse ya da yanlış bir uygulama yapılırsa kas olarak çift görmeler, bulanık görmelere neden olabiliyor." dedi.

"GÜLÜŞ ASİMETRİLERİNE NEDEN OLABİLİYOR"

Ay, "Onun dışında da farklı farklı botoks uygulamalarımız var tabii yüzde. Diş sıkma botoksu var mesela o da eğer doğru elde doğru ilaçla uygulanmadığı zaman gülüş asimetrilerine neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Ay, "Hasta ortalama 6 hafta kadar gülüş asimetrisiyle gezebiliyor." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE BAKANLIK ONAYLI 3 TANE BOTOKS VAR"

Doktor "Türkiye'de Bakanlık onaylı 3 tane botoks var. Bunu da internetten çok rahat öğrenebilirler. Kesinlikle ilacın ismini sormalı hasta ve işlemi yapacak kişiyi sorgulamalı." dedi.