Bursa
Parçalı Bulutlu
23.4°
Başka Gazete

Putin, Kuzey Kore'den iş gücü isteyecek

2024.06.10 18:16 Son Güncellenme: 2024.06.10 18:17 - DÜNYA

Vedomosti gazetesinin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önümüzdeki haftalarda Kuzey Kore ve Vietnam'ı ziyaret edecek.

Putin, Kuzey Kore'den iş gücü isteyecek

Rusya'nın Kuzey Kore Büyükelçisi Alexander Matsegora Vedomosti'ye yaptığı açıklamada Putin'in Pyongyang ziyaretinin gerçekleşeceğini ve "aktif bir şekilde hazırlandığını" doğruladı.

Gazete, Putin'in Vietnam'ı Haziran ayı gibi erken bir tarihte ve büyük olasılıkla Kuzey Kore ziyaretinden hemen sonra ziyaret edebileceğini söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un geçtiğimiz Eylül ayında Putin ile görüşmek üzere Rusya'yı ziyaret etmişti. Rusya'nın uzak doğudaki Vostochny uzay fırlatma merkezini gezen Putin, Kuzey Kore'nin uydu inşa etmesine yardımcı olma sözü verdi.

Kremlin, Rusya'nın Kuzey Kore ile "her alanda" bir ortaklık kurmak istediğini söyledi ancak ziyaret tarihini henüz teyit etmedi.

Rusya, Ukrayna ile savaşın başlamasından bu yana Kuzey Kore ve İran gibi ABD'ye düşman diğer ülkelerle ilişkilerini artırdı. Bu ilişkiler Batı için endişe kaynağı.

ABD ve Ukrayna Ocak ayında Rusya'yı Kuzey Kore tarafından tedarik edilen kısa menzilli balistik füzeleri Ukrayna'ya ateşlemekle suçlamış, Rusya ise bu iddiayı doğrulamayı ya da yalanlamayı reddetmişti.

Vedomosti, Putin ve Kim'in Rusya'nın Kuzey Kore'den göçmen işçi getirip getirmeyeceğini görüşebileceğini söyledi. Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle ciddi işgücü sıkıntısı çekiyor; yüz binlerce erkek ya savaşmaya gitti ya da seferberlikten kaçınmak için yurt dışına kaçtı.

Putin'in daha önce Kuzey Kore'ye yaptığı tek ziyaret 2000 yılındaydı.

Vedomosti'nin aktardığına göre Rusya'nın Vietnam'daki ticaret temsilcisi geçen ay iki ülke arasındaki en acil ticaret sorununun ödemelerin yapılabilmesi için bankacılık desteği olduğunu söyledi.