Bursa
Açık
20.2°
Başka Gazete

Husiler Kızıldeniz'de bir kargo gemisini hedef aldı

2024.02.12 17:02 Son Güncellenme: 2024.02.12 17:04 - DÜNYA

Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz'de bugün İran'a mısır taşıdığını söylediği bir kargo gemisini hedef aldı. Denizcilik kaynakları, Husilerin Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Filistinlilerle dayanışma amacıyla uluslararası gemiciliğe yönelik saldırılara başlamasından bu yana ilk kez İran'a bağlı bir gemiyi hedef aldığını belirtti.

Husiler Kızıldeniz'de bir kargo gemisini hedef aldı

Yemen'deki Husiler'in Kızıldeniz'deki saldırıları devam ederken bugün bir ilk yaşandı.

Reuters'ta yer alan habere göre, Husiler İran'a mısır taşıdığını söylediği bir kargo gemisini hedef aldı.

Denizcilik kaynakları, Husilerin Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Filistinlilerle dayanışma amacıyla uluslararası gemiciliğe yönelik saldırılara başlamasından bu yana ilk kez İran'a bağlı bir gemiyi hedef aldığını belirtti.

ABD'li bir savunma yetkilisi, geminin hedef alındığını ancak vurulmadığının muhtemel olduğunu söyledi ancak daha fazla yorumda bulunmadı.

Denizcilik uzmanlarının daha önceki raporlarında geminin hasar görmüş olabileceği ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı öne sürülmüştü.

GEMİ İRAN'A MISIR TAŞIYORDU

Husiler geminin Yıldız İris olduğunu tespit etti. Grubun Askeri Sözcüsü Yahya Saree, televizyondan yayınlanan açıklamasında geminin Amerikan gemisine ait olduğunu, ancak deniz nakliyesi takipçilerinin Marshall Adaları bayraklı geminin Yunan malı olduğunu söylediğini belirtti. Veri ve analiz grubu Kpler'in gemi takip analizine göre Star Iris, Brezilya'dan İran'a mısır kargosu taşıyordu.

Bölgesel bir güvenlik yetkilisi, saldırının "İran'ın Husileri kontrol etmediğini ve bağımsız hareket ettiğini göstermek" amacıyla tasarlandığını ve Husilerin Tahran'ı önceden bilgilendirdiğini söyledi.

Ülkenin en kalabalık bölgelerini kontrol eden Yemen'deki Husiler Kasım ortasından bu yana uluslararası ticari gemilere defalarca ateş açtı. Nakliye ve sigorta kaynakları hedeflerinin ABD, İngiltere veya İsrail ile ticari bağları olan gemiler olduğunu söylüyor.

Saldırılar, birçok şirketin Kızıldeniz yolculuklarını durdurmasına ve Afrika çevresinde daha uzun ve daha pahalı bir rota seçmesine yol açtı; ABD ve İngiliz savaş uçakları, Yemen genelinde misilleme saldırıları gerçekleştirdi.