Bursa
Parçalı Bulutlu
23.2°
Başka Gazete

Fenerbahçe tarihi genel kurulda başkanını seçecek

2024.06.08 10:52 Son Güncellenme: 2024.06.08 17:26 - SPOR

Fenerbahçe'de başkanlık için Ali Koç ve Aziz Yıldırım yarışıyor. Ülker Stadı'nda ilk gün mali genel kurul gerçekleştirilecek. Oy verme işlemi ise yarın yapılacak.

Fenerbahçe tarihi genel kurulda başkanını seçecek

Saat 08.55: Fenerbahçe'de başkan adayı Aziz Yıldırım Kongre öncesi Ülker Stadyumu'ndan paylaşımda bulundu.

Saat 09.23: Fenerbahçe, Ülker Stadı'nın kapılarının açıldığını duyurdu.

10:05: Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, kongrenin yapılacağı Ülker Stadı'na geldi.

Saat 10.14: Fenerbabçe Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin, stada giriş yapmak için dışarıda kalabalık bir grubun bulunduğunu belirterek, kongrenin başlangıcının biraz daha süre alacağını duyurdu.

Saat 10.32: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve yönetim kurulu üyeleri genel kurul toplantısını yönetmesi için önerdiği Vefa Küçük, genel kurul üyelerinin oylarıyla toplantının başkanı olarak seçildi.

Tezahüratlar eşliğinde kürsüye gelen Vefa Küçük, "Sizlerin oylarıyla bugünkü seçimli genel kurulu yönetmek üzere görev aldık. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Saat 10.40: Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, 01.01.2023-31.05.2023 mali dönem ve 01.06.2023-29.02.2024 mali dönemine ilişkin Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu'nu okudu.

Burak Kızılhan: "Rakiplere farklı, bize farklı mücadele eden takımlarla savaşarak tarihin en karakterli takımını oluşturduk. Rakiplerimiz destekelenirken biz her zaman aşağıya çekildik. Ancak oyuncularımız yılmadılar ve "Nasıl olsa olmayacak' demeden sonuna kadar mücadele ruhlarını ortaya koydular. Son noktayı ise kendisi şampiyon sanan takımın sahasında kazanarak, hem de hakem hatalarıyla eksik kalmışken, sadece rakibimizin değil, tüm spor kamuouyunun gözleri önüne sererek koydular. Gerçek şampiyonnun kim olduğunu gösteren bu tarihin en değerli takımını alınlarından öpüyoruz."

AZİZ YILDIRIM KÜRSÜYE ÇIKTI

Saat 11.07: Fenerbahçe Başkan adayı Aziz Yıldırım ve ekibi Başkanvekili Erol Bilecik'in konuşması esnasında sahneye çıktı. Bilecik'in konuşması yarıda kaldı.

Yıldırım'ın kürsüye gelmesinin ardından gerilim artarken, genel kurulu yönetmek için seçilen Vefa Küçük "Benden izin almadan konuşamazsınız" ifadelerini kullanırken, Aziz Yıldırım ise ,"Ben konuşurum, Sen orada seçilmeden oturdun." ifadelerini kullandı.

AZİZ YILDIRIM KONGREYİ TERK ETTİ

Kürsüye çıkan Aziz Yıldırım, "1 dakika beni dinleyin. Fenerbahçe'ye yakışır bir kongre olmasını istiyoruz ama genel kurul başkanlık seçimi demokratik olmadı. Ben buradan ayrılıyorum." ifadeleriyle kongreyi terk edeceğini açıkladı.

Aziz Yıldırım Ülker Stadı'ndan ayrıldı. Konuşma hakkından feragat etti. Ekibi kongreyi takip etmeye devam edecek. Ekibinden bir isim konuşma yapacak.

Saat 11.40: Vefa Küçük, "Tüzüğümüze göre konuşmayı yazılı müracaat yapan delegelerimize veriyoruz. 1 haftadır Ali Koç ve Aziz Yıldırım arasında kongreyi birlikte yürütmek ve sağ salim sonlandırmak adına müzakereler yapıldı. Ali Koç tarafında başkanvekili Erol Bilecik, Aziz Yıldırım tarafında başlangıçta Mithat Yenigün, daha sonra başka bir arkadaşımız koordinasyon için birbirleriyle görüştüler. İlk dört konuşmacının, iki Ali Koç'un önerdiği, iki Aziz Yıldırım'ın önerdiği konuşmacılardan teşkil olması konusunda mutabık kalınmıştı. 4. konuşmacıdan sonra müraacaat edenleri tasnif ediyoruz. Şu ana kadar 90'da fazla konuşmacı var. Benim 50 kişiden sonra yeterlilik önergesini oylarınıza dsunma yetkim var. Önce bunu arz edeyim. Fenerbahçe kongreleri hep heyecanlı geçmiştir ama bunların hepsi tüzüğe ve teamüle uygun, saygıya uygun geçmiştir. Bugün teamül, usül ve tüzük dışı şekilde kürsüye müsaade istemeden kürsüye gelinmiştir. Tamamdır, eski başkanımızdır. Yaptığı şeye divan olarak itiraz etmedik. Şu bilinsin ki, Ali Koç da konuşmak istese bizden söz alması lazım çünkü biz sizler adına yetkiliyiz. Kongreyi ben yönetiyorum. Benden müsaade almadan bu kürsüye kimse çıkamaz. Mikrofona geçip konuşamaz. Fenerbahçe genel kurullarının duayen ve tecrübeli başkanıyım. Buraya hak ederek ve sizlerin oylarıyla geldik. Kimse buna gölge düşüremez."

Saat 11.52: Aziz Yıldırım saat 13.30'da, Altunizade'deki ofisinde bir basın açıklaması yapacak.

Saat 12.15: Fenerbahçe Başkan adayı Ali Koç'un yönetim kurulu listesinde yer alan Acun Ilıcalı, kürsüye geldi.

Ilıcalı, "Çok güzel bir takımın taraftarlarıyız. Bence birlik olduğumuzda yıkamayacağımız duvar yok. Genç yaşta çok zor şeyler yaşadım, anne ve babamı genç yaşta kaybettim. Ondan sonra hayata tutunurken hep iyi şeyler düşündüm, Allah da bana hep daha fazlasını verdi. Kendi kariyerimde yaşamadığım mutluluk kalmadı. Bu dönemde beni en mutlu eden şeylerden biri Fenerbahçemiz'in başarısı oldu, iyi ki Fenerbahçeliyiz.

"24 SAAT DURMADAN ÇALIŞIYORUZ"

Fenerbahçe'yi Avrupa'da şampiyonluğa oynayan güçlü ve yenilmez bir takım haline getirmek için çalışmalara başladık. 24 saat durmadan çalışıyoruz.

Gördüğüm tablo, başkanımız Ali Koç'u takdir etmemi gerektiriyor. Onun geldiği Fenerbahçe'de 600 milyon euro borç, maaşlar ödenmiyor...

Geldiğim Fenerbahçe'de ise kadrosu güçlü, 1 mağlubiyetle geçen bir sezon, adaletin olmadığı bir sezon, hep beraber burada buluşup bütün Türkiye'ye bu mesajı verdiğimiz bir sezon oldu. Şimdi sıra geldi şampiyonluğa.

"AZİZ YILDIRIM'I MAHKEMEYE VERDİM"

Sayın Aziz Yıldırım'ın hakkımdaki suçlamaları çok üzücü. Biliyorsunuz yakın bir dostluğumuz vardı. programıma konuk oldu, defalarca şeref tribününde beni ağırladı, ben onu zor durumunda hapishanede ziyaret ettim.

Şahsıma atılmadık çamur kalmadı. Aziz Yıldırım çok ağır şeyler söyledi cevap vermek istemiyorum. Kendisini mahkemeye verdim zaten. Adalet gerekli cevabı verecek." ifadelerini kullandı.

Aziz Yıldırım'ın Jose Mourinho'nun menajerine komisyon verildiği yönündeki iddialarının ardından Acun Ilıcalı, "Siz 'Jose Mourinho'nun menajerine açıktan para verildi' derseniz burada 3 suçlanan oluyor: Fenerbahçe, Jose Mourinho'nun menajeri ve dolayısıyla Jose Mourinho.

"MOURINHO BENİ ARADI"

Mourinho dün bizzat beni aradı ve bu söylenenler doğru mu diye sordu. Ben de 'evet' dedim. Son derece üzüldü, kırıldı ve şaşkın. 'Bana neden iftira atıyorlar?' dedi. Mourinho'ya bile çamur atmayı becerdiniz bravo size." diye konuştu.

Acun Ilıcalı, konuşmasının sonunda teknik direktör Jose Mourinho için tezahürat yaptırdı ve o anları telefonuyla videoya çekerek Portekizli çalıştırıcıya gönderdi.

12.33: Vefa Küçük, konuşma sürelerinin 5 dakika ile kısıtlanması yönündeki önergeyi genel kurula sundu. Önerge kabul edildi.

ADAYLIKTAN ÇEKİLECEK Mİ?

Saat 13.30: Kongreyi terk eden Aziz Yıldırım açıklamalarda bulundu.

Aziz Yıldırım'ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı;

"Kürsüye giderek bu yanlışa bir çözüm bulmalarını istedim. Amacım bir sukunet ortamı yaratmıştı. Ali Bey'e yöneldim, elini sıktım. Divan'ın tavrının kavgaya yol açacağını söyledim. Ali Bey, 'Gerekirse kavga edelim' dedi.

Ben orada kalsaydım kavga çıkacaktı. Olaylar büyüyecekti. Ben kimseden korkmam. Korkaklar her gün, cesurlar bir kez ölür. Biz bir kez öleceğiz. Biz kimlerle kavgalar etmişiz. Ben kaçmam. Ben ayrılmasaydım Fenerbahçe'ye zarar olacaktı.

ADAYLIKTAN ÇEKİLECEK Mİ?

Adaylıktan çekilmeyeceğim! Çekilmek falan yok!

Bugün divanda konuşma yapsaydım 50 milyon dolar teminat mektubu vereceğimi söyleyecektim. Şampiyon olamazsak o parayı Fenerbahçe'ye vereceğim."

ADAYLARIN PUSULA RENKLERİ BELLİ OLDU

Saat 15.42: Vefa Küçük: "Yarın yapılacak seçimde oy pusulası renklerinin belirlenmesi için dün iki tarafın da temsilcileriyle görüşme yapılmıştı. Ali Koç sarı rengi tercih etti, Aziz Yıldırım beyaz rengi tercih etti."

ALİ KOÇ İBRA EDİLDİ

Saat 15.48: Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurulu'ndaki konuşmaların ardından 01.01.2023-31.05.2023 ve 01.06.2023-29.02.2024 mali dönemleri faaliyetlerinden dolayı mevcut yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin ibrasına geçildi.

Toplantıya katılan üyeler, Başkan Koç ve yönetim kurulunu oy birliğiyle ibra etti.

Ayrıca Denetim Kurulu da aynı dönemler içerisindeki faaliyetleri dolayısıyla oy birliğiyle ibra edildi.

Saat 16.40: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç kürsüye gelerek açıklamalarda bulundu.

Ali Koç'un açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

"Bugün ne yazık ki evdeki hesap çarşıya uymadı. Fenerbahçelilik ruhuyla buraya geldiniz. 9000 kişi gelmiş bugün buraya, kayıt yapmış. Sadece beni destekleyenlere değil, sayın Aziz Yıldırım'ı destekleyenlere de şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.

6 senedir çok istediğim buluşma bugün gerçekleşecekti ama yine olmadı.

"EN BÜYÜK HAYALİM, NEREDEN NEREYE GELDİ DEDİRTMEK"

Benim en büyük hayalim son 6 senede kayıtsız şartsız beni ve arkadaşlarımı destekleyen, yeri geldiğinde eleştiren insanlara bundan 3 sene sonra iyi ki yapmışız, iyi ki dayanmışız, bakın iş nereden nereye geldi dedirtmek.

"6 YIL BOYUNCA İÇİME ATTIKLARIMI SİZİNLE PAYLAŞACAKTIM"

Çok şey anlatacaktım, çok şey söyleyecektim... Bugüne kadar belki de 10 kişinin bildiği, 6 yıl boyunca içime attığım konuları sizinle paylaşacaktım.

Ben mertçe savaşmayı, insanların gözünün içine bakarak mücadele etmeyi, arkadan konuşmadan doğrucu Davut edasıyla insanların yüzüne söyleyen biri olarak, söyleyeceğim şeyleri söyleyeceğim kişi burada olmadığı için ne kadarını söyleyebilirim, hakikaten emin değilim."

ALİ KOÇ'TAN AZİZ YILDIRIM'A ÇAĞRI

"BUNU KİM KÜÇÜMSÜYORSA ARTNİYETLİDİR"

"Biz devasa bir gücüz. 6 seneyi beraber geçirdik. Bana sorarsanız futbol dışında 6 senede geldiğimiz nokta itibarıyla çok önemli mesafeler kat ettik, özellikle finans ve strateji konularında. Futbol dışında tüm takım branşlarda ve olimpik şubelerde çok büyük başarılar elde ettiğimiz, ezeli rakiplerimizi ya yendiğimiz ya da devlet müessese takımlarıyla mücadele ettiğimiz anlarda başarı kazandık.

Şunu söylemek istiyorum, borç şuydu, borç buydu falan hepsini bir yere koyun. Avrupa'nın batmaya en riskli takımı olmaktan çıkıp Mourinho'yu getirir noktaya geldik. Bunu kim küçümsüyorsa artniyetlidir. Biz o günlerden, o zamanki kulüp başkanının 'bu kulüp batmış' sözlerinden çıkıp geçen seneki takımı kuruyorsak doğru yoldayız. Daha yeni başlıyoruz. Oraları rayına soktuk, yatırımlara devam edeceğiz."

"Dünyada pandemi oldu, ekonomi altüst oldu. Faizler uçtu, yayın ihalesi kaybımız var. Kontrolümüz dışındaki olaylara rağmen bu duruma geldik. Ama neden bunu söylüyorum, kulüp kendi ağızlarıyla 'Batmış' diyenler o hale getirmişlerdi. Susacaklarına bel altı vuruyorlar."

"AKŞAM İSTEDİĞİNİZ YERDE TELEVİZYONA ÇIKALIM"

Bugün bazı gerçekleri suratlarına bakarak söyleyecektim. Ayrılış şekline içim acıdı. Demokrasimize yakışmadı. İddialarının altının hepsi boş. Bir de konuşmayı basına vermişler. Yoksunuz burada. Sayın Başkan çok geç değil. Saat 5'e geliyor. Akşam istediğiniz yerde televizyona çıkalım.

Hadi burada size muhtelif sebeplerden hakkınız yendiğini savunabilirsiniz, bize göre öyle değil, kameralarda kayıtlı mevcut. Bizi çok yere şikayet ettiniz, şimdi de İçişleri Bakanlığı'na şikayet ediyorsunuz. Fırsat bu fırsat. Konuşmanızı yapamadınız.

"TARİHTE SON KEZ OLACAK"

Bu çağrı tarihte son kez olacak, bir daha olmayacak. İstediğiniz yerde akşam buluşalım, söyleyemediklerinizi söyleyin. Ben söyleyemediklerimi yüzünüze bakıp söylemek istiyorum."

"MAHKEMEYE VERMEYEN NAMERTTİR"

"Benim bu kulüpten alacak bir kuruş param yoktur. Sayın Aziz Yıldırım, hiç çekinmeden mahcubiyet duymadan, başkan olursa beni mahkemeye verecekmiş. Vermeyen namerttir.

Bir hukukçu bulursanız dava açacak, bir mahkeme bulursanız kabul edecek verin. Kulübümüzün 2014'ten önce kayıtları doğru dürüst yok. Tamer Yelkovan Bey, doğru dürüst yönetmemiş. Geçmişi bilmiyoruz.

Bildiğimiz bir şey var ki ben ve arkadaşlarım, kulüple yaptığımız ticari ilişkide sizin yaptığınız gibi mahsuplaşma yapmadık.

Ne verdiniz bilinmiyor, aldıklarınız, mahsuplaştıklarınız biliniyor. Hiçbir alacağınız olmadığı biliniyor. İnsanlara çamur atarken biraz da şöyle düşünün, kendime yapılmasını istemediğimi başkasına yapmamalıyım.

O öfkeniz yok olacaktır böyle düşünürseniz. Sağlığınıza da faydalı olacaktır. Ben kendime yapılmasını istemediğim hiçbir şeyi size yapmadım.

"TAKIM DEĞERİ 200 MİLYON EUROYA GELDİ"

Takımımızın değeri 70-75 milyon eurodan 200 milyon euroya geldi. Pozitif gelişmeler var her anlamda

6-0, 6-0... Hep bunu ağzınıza taktınız. Haklı da olabilirsiniz. Şunu da unutmayın: Benim 6 senemle sizin 6 seneniz arasında sadece bir kupa fark var.

Siz oradan sonra açıldınız. Belki de bizim için de aynı şey geçerli olacak. İnşallah da olacak, belki de değil. Göreceksiniz.

"UÇAN KUŞA BORÇ VARDI"

1 çivi çakmadınız diyorsunuz, çivi çakacak kulüp mü bıraktınız. Uçan kuşa borç vardı.

Obradovic ile ilk toplantıda yeni sezonu planlayalım derken, 'Şu EuroLeague'e borcu ödeyelim, Final Four biletleri parasını vermemişiz, senden başka bir şey istemiyorum' dedi.

Siz ve akıllı arkadaşlarınız ya sizi yanlış yönlendiriyorlar ya da gelişmelerden haberdar değiller.

Hocamız, eminim bu stadyumdaki herkes pazar günü maça çıkmak isterdi. Yalnız, bütün kaynakları hocaya vermedik."

"ŞAMPİYONLUK SÖZÜ VERMEYECEĞİM KUVETTE BİR TAKIM KURACAĞIZ"

"Sevgili Acun'un dediği gibi çok iyi olan bir takımın üstüne iyi transferler monte edip önümüzdeki sene bambaşka mutluluklar, bir ve bütün Fenerbahçe'yi yaratacağız.

Şampiyonluk sözü vermeyeceğim kuvvette bir takım kuracağız. Mourinho'ya inanıyor, güveniyoruz. Ailemizin bir parçası haline geldi. Bu kadar mı önemli, her yol mübahtır kazanmak için.

Siz başkanlığını yapmak istediğiniz kurumu olmayan şeylerden nasıl şikayet edersiniz. Sizin bol keseden verdiğiniz parayı, biz pazarlık yapıp indirince aklınıza ilk gelen şey dışarıdan para verdiler demek ki? Pazarlık yapmadan, 15!

Pazarlık yapınca usulsüzlük, suç. Bana değil ki o, kulübe! Aynı İrfan Can'da olduğu gibi, SPK'ya şikayet ederim dediniz. İhbardır o. Allahtan kimse ciddiye almadı.

Ama nereden nereye Sayın Aziz Yıldırım, nereden nereye! Sonra bu hocanın menajeriyle ne kadar iş yapmışız diye baktık, 2014'ten borç takmışlar adama, biz Bruno Alves alacağını 2021'de ödedik.

"ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNDE EN ÇOK BİZ KONUŞULDUK"

Jose Mourinho ile Şampiyonlar Ligi finalinde en çok biz konuşulduk. Rakibimizin haksız kazandığı şampiyonluk 48 saat ya konuşuldu ya konuşulmadı. İşte Fenerbahçe böyle bir camiadır."

İyi ki Ali Başkanla devam ettik dedirteceğim sizlere. Bana karşı olumsuz düşüncelere sahip olan, Aziz Yıldırım'ı destekleyen veya ikimizi de istemeyen insanlara hepinize borcum var"

"ŞAKACI İMAJ GİTTİ, SABIRSIZ, TEHDİTKAR KİŞİ GERİ GELDİ"

"Ben neden aday oldum, neden karar değiştirdim, ağzımdan bir laf çıktı, pişir pişir onu söylüyorlar. Kimlerin ağzından ne laflar çıkıyor, hemen unutuluyor. Pek çok konuşmacının, Erol Bey'in ve benim biraz anlattığım kulübümüzü bu duruma getiren zihniyetten, kendi malı gibi yöneten insanlardan kurtarmak için, dönmemeleri için aday oldum.

Makyaj düşünce son 1 haftada ne kadar haklı olduğumu görüyorsunuz.

Güleç, çocukları düşünen, şakacı imaj çabuk gitti, eski hatırladığımız kızgın, tehditkar, sabırsız, vicdansız kişi geri geldi.

Bir kere teşekkür etmediniz, bir kere kutlamadınız. 6 senede hiçbir şey yok muydu kulübün yanında durabileceğiniz. Bırakın yanımızda durmayı Trabzon'da bizi suçladınız bizi bizi!

3 Temmuz'da neler yaşadığımızı siz biliyorsunuz, bana 'kaçtı' dediniz. Şu anki Yüksek Divan Kurulu başkanına dedirttiniz. Ben kaçmadım, dimdik yanınızdayım.

Yönetici başkan değildim, kapı kapı dolaştım 650 bin imza topladım, 'Adalete Fener Yak' dedik. Onu da beğenmediniz. Siz bir şey söyleyin, Fenerbahçe'nin yenilgilerinden sonra vur patlasın çal oynasın restoranlarda poz vermek dışında ne yaptınız.

Nihat Özdemir'i hatırlamıyor musunuz dava arkadaşınızı. Utanmadan sıkılmadan bir seçim kazanmak için bunları söylediniz.

Azılı Galatasaraylı'yı FBTV'ye çıkartıp hakkımda onları söylettiniz. Bu mu liderlik!

Ben başkan olduğum sürece Fenerbahçe'yi şampiyon yapmazlar' şeklideki sözlerim bir isyanın ifadesiydi. Ama hiçbir şekilde teslimiyet, umutsuzluk değildi. Bunun üzerinden seçim kampanyası yapmak acziyetin ifadesidir."

"STADYUM İSMİNİ YENİLEYECEĞİZ"

"Camianın gücünü Fenerbahçe'nin başarısı için kullanmalıyız. Biz birbirimze karşı kullanıyoruz.

Kim seçilirse seçilsin pazartesi sabahından itibaren geçmişi unutup yeni sayfa açmamız lazım.

Elimden gelen her şeyi yapacağım. İnşallah sizler de bu yolculuğun parçası olursunuz.

Ben size şu sözü vereceğim, Fenerbahçe ekonomik açıdan Türkiye'nin en güçlü kulübü olmalıdır.

"BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN ÇIKMAMIZ LAZIM"

En iyi ekonomiyi yaratmak için Bankalar Birliği'nden çıkmamız lazım, hep faiz hep faiz. Ana para bu kadar yüksek oldukça faiz giderleri tüm gelirlerimizi götürüyor.

Hükümetimiz çok güzel bir anlaşma yaptı. Onun gerçeklerini yerine getiriyoruz. Bir kere halka arz oranı en düşük kulüp Fenerbahçe. Stadyum ismimizi yenileyeceğiz, aralık ocak ayına yenileriz, 10 yıllık.

Şu an 130-140 milyon dolar, 90 milyon dolar olmaz bu sefer. Kırdırttık, bunu verdik. Kırdırıp ne yapacağız, bankaya vereceğiz, ana parayı kullanacağız. O zaman çok daha sağlıklı seviyeye düşecek borcumuz. Büyüyen ekonomimiz var, o da yetmedi gayrımenkullerimiz var. Ne borcu, uğraşmıyorum diyor Sayın Başkan, uğraşmadığı için buraya geldi borç.

Biz hem şampiyon yapmalıyız hem de sağlıklı omurga oluşturmalıyız. Salonu satarım diyor. Aynı kişi diyor ki, gayrımenkullerin satılmasına onay vermeyin diyor. Sadece siz satarsanız mı onaylayacağız ama içiniz rahat olsun."