Bursa
Hafif Sağanak Yağışlı
18.7°
Başka Gazete

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor!

2024.06.06 10:20 Son Güncellenme: 2024.06.06 10:21 - GÜNDEM

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yıllık ortalama küresel sıcaklığın gelecek 5 yılın en az birinde geçici olarak sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 santigrat derece üzerine çıkma ihtimalinin %80 olduğunu bildirdi. Bu, Paris Anlaşması'nda belirlenen küresel ısınma sınırının aşılması anlamına geliyor. WMO ayrıca, gelecek 5 yıl içinde en az birinde yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırılma olasılığının yüzde 86 olduğunu da açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor!

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024-2028 yılları arasındaki küresel sıcaklık tahminlerine ilişkin raporunu açıkladı.

Raporda, iklim değişikliğinin hızlandığı ve Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5 santigrat derece ısınma sınırı tehlikeye girdiği vurgulandı.

Raporda, iklim değişikliğine ilişkin Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen ve on yıllar boyunca uzun vadeli sıcaklık artışlarının yaşanacağına işaret edilen senaryoya giderek yaklaşıldığı uyarısı yapıldı.

Raporda, 2024 ile 2028 arasındaki her yıl için küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın, sanayi öncesi dönem taban çizgisinden 1,1 ila 1,9 derece daha yüksek olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

SICAKLIK REKORU KIRILMA OLASILIĞI YÜZDE 86

Raporda, gelecek 5 yıldan en az birinde yeni bir sıcaklık rekoru kırılma olasılığının yüzde 86 olduğu belirtildi.

2024-2028 arasındaki 5 yıllık dönemin tamamı boyunca ortalama küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönem ortalamasını 1,5 santigrat derece aşma olasılığının yüzde 47 olduğu vurgulandı.

Yıllık ortalama küresel sıcaklığın gelecek 5 yılın en az birinde geçici olarak sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 santigrat derece üzerine çıkma ihtimalinin yüzde 80 olduğu da raporda yer aldı.

Raporda, Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkelerin, uzun vadeli küresel ortalama yüzey sıcaklığını sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derece altında tutmayı ve bu yüzyılın sonuna kadar bunu 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma çabalarını sürdürmeyi kabul ettiği hatırlatıldı.

CİDDİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNE VE AŞIRI HAVA KOŞULLARINA YOL AÇABİLİR

Raporda bilim insanlarının, 1,5 santigrat derece üzerindeki ısınmanın çok daha ciddi iklim değişikliği etkilerine ve aşırı hava koşullarına yol açma riski taşıdığı konusunda defalarca uyarı yaptığı da belirtildi.

Küresel ısınmanın mevcut seviyelerinde dahi yıkıcı iklim etkilerinin görüldüğünün altı çizilen raporda, bunlar arasında daha aşırı sıcak hava dalgaları, aşırı yağışlar, kuraklık, buz tabakalarında ve buzullarda azalma, deniz seviyesinin yükselmesi ile okyanusların ısınmasının hızlanmasının yer aldığı bildirildi.

Raporda, 2023'te küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığının, sanayi öncesi dönemin yaklaşık 1,45 santigrat derece üzerinde olduğu kaydedildi.

Uzun vadeli ısınmanın diğer faktörlerle bir araya gelmesi ve şu anda etkisi azalmakta olan El Nino hava olayıyla birlikte 2023'ün bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğu hatırlatıldı.