Bursa
Açık
21.3°
Başka Gazete

Bursa Milletvekili Pala'dan Bakan Yerlikaya'ya 'büyükşehir denetimleri' sorusu

2024.05.15 09:30 Son Güncellenme: 2024.05.15 09:36 - BURSA

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya 2019-2024 döneminde büyükşehir belediyelerine yapılan denetimleri sordu.

Bursa Milletvekili Pala'dan Bakan Yerlikaya'ya 'büyükşehir denetimleri' sorusu

5393 sayılı Belediye Kanununun 55. Maddesi ile soru önergesini gerekçelendiren CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Yerlikaya'ya İçişleri Bakanlığı tarafından 2019-2024 döneminde, yıllara göre, büyükşehir belediyelerinde müfettişler tarafından yapılan denetimlerin denetim türlerine (Rutin idari denetim, şikâyete bağlı denetim vb.) ve illere göre dağılımını sordu.

CHP'li Pala açıklamasında;

'Bilindiği gibi İstanbul başta olmak üzere 2019-2024 döneminde bazı büyükşehir belediyelerinin denetim sayısının yüksekliği basında yer almıştı. Söz konusu dönemde denetim, soruşturma ve teftiş sayıları ile büyükşehirlerde seçimi kazanan parti arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek üzere bu soru önergesini verdim. Sayın Bakan'ın süresi içinde bu önergeye yanıt vermesini bekliyorum." dedi.

İlgili kanun:

5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun "Denetimin Kapsamı ve Türleri" başlıklı 55. Maddesinde; "Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. Denetim, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsar. İç ve dış denetim 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir. Belediyelere bağlı kuruluş ve işletmeler de yukarıdaki esaslara göre denetlenir. Denetime ilişkin sonuçlar kamuoyuna açıklanır ve meclisin bilgisine sunulur."