Bursa
Parçalı Bulutlu
28.4°
Başka Gazete

Ankara'da sonuç değişmedi, kazanan Mansur Yavaş

2024.04.01 00:19 Son Güncellenme: 2024.04.01 00:19 - SİYASET

Nefeslerin tutulduğu başkentte resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan isim mevcut belediye başkanı Mansur Yavaş oldu. Yavaş, rakibi AK Parti adayı Altınok'un 25 puan önünde seçimi kazanırken, Etimesgut, Ayaş ve Mamak'ta da CHP sürprizi yaşandı.

Ankara'da sonuç değişmedi, kazanan Mansur Yavaş

Başkent Ankara'da resmi olmayan seçim sonuçlarına göre mevcut Büyükşehir Belediyi Başkanı Mansur Yavaş, ikinci kez ipi göğüsledi. CHP adayı Yavaş, en yakın rakibi AK Partili Turgut Altınok'un yaklaşık 25 puan önünde yer aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre Yavaş; kent genelinde yüzde 58.69 oy alırken, AK Parti adayı Altınok ise yüzde 32.88'de kaldı. Ankara'da üçüncü sırayı ise YRP aldı. Zafer Partisi ve İYİ Parti adayları ise beklentilerin altında kalırken, büyük hayal kırıklığı yaşadılar.

ÜNLÜLER DE ADAYDI

Türkiye'nin başkenti Ankara ilginç seçim sonuçlarına sahne oldu. CHP, son yerel seçimlerin galibi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı yeniden aday gösterirken kentteki iki hakim partiden AK Parti ise Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'u aday göstermişti. Kentte dikkat çeken diğer aday ise Yeniden Refah Partisi'nin adayı eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'tı. İlçeler bazında ise en dikkat çeken isimler ise MHP'nin kalesi olarak kabul edilen Etimesgut'ta CHP'den Belediye Başkan adayı olan oyuncu ve yönetmen Erdal Beşikçioğlu ile Türkiye İşçi Partisi'nin de (TİP) Çankaya Belediye Başkan adayı olarak gazeteci ve haber sunucusu İrfan Değirmenci olmuştu.

BÜYÜK FARK

Toplam 4 milyon 304 bin 874 seçmenin olduğu ve 13 bin 235 sandığın kurulduğu kentte kesin olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş kazanırken, yüzde 58'in üzerinde oy alan Yavaş ile Altınok arasındaki fark yüzde 25 olarak dikkat çekti. Seçimlerden önce CHP'nin az farkla kaybettiği ve kritik olarak adlandırılan üç ilçe, Etimesgut (MHP), Mamak(AK Parti) ve Ayaş'ta (AK Parti) çarpıcı sonuçlar elde edildi. CHP seçimlerde üç kritik ilçe de resmi olmayan sonuçlara göre kazandı. Başkentte CHP'nin kalesi kabul edilen, Ankara'nın en büyük, Türkiye'nin ise ikinci en büyük ilçesi olan Çankaya'da da CHP büyük bir farkla yarışı önde bitirdi.

İLÇELER EL DEĞİŞTİRDİ

31 Mart seçimlerinde Ankara'daki bazı ilçeler de el değiştirdi. 25 ilçeli kentte 2019 seçim sonuçlarına göre MHP Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı'yı alırken, CHP Yenimahalle, Çankaya ve Elmadağ'da ipi göğüslemeyi başarmıştı. CHP, 31 Mart'ta hem mevcut ilçeleri korurken, hem de MHP'deki ilçeleri aldı.

CHP adayları resmi olmayan sonuçlara göre Kızılcahamam, Çubuk, Akyurt, Pursaklar, Altındağ, Sincan, Bala ve Evren ilçeleri haricindeki tüm ilçelerde de kazandı. Ankara'da 16 ilçeyi CHP, 8 ilçeyi AK Parti aldı. Çamlıdere ilçesinde ise bağımsız aday Adem Ceylan galip geldi.

CHP, Ankara'da aldığı oy oranıyla birlikte Büyükşehir Belediye İl Genel Meclisi'nde de yüzde 48.4 oy oranıyla çoğunluğu sağlamış oldu. Öte yandan 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde kurulan 12 bin 180 sandıkta katılım oranının yüzde 85.67 olduğu kentte kullanılan oy sayısı 3 milyon 362 bin 638 kişi olarak açıklanmıştı.