Bursa
Açık
17.4°
Başka Gazete

Bursa'da müfettişler devrede! Kamu zararı ve binalar araştırılıyor

2024.05.03 11:54 Son Güncellenme: 2024.05.03 12:08

Bugün fikri takip günü.

Detayları daha önce aktarmıştık...

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesi İnşaat Birimi'nden sorumlu Müdür Yardımcısı, Yapı Denetim Elemanlarından (kontrolör) inşaat teknikerleri, inşaat mühendisleri, mimarlar, makina mühendisleri, elektrik teknikerleri ve elektrik mühendislerinin; Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda/kurumlarda yaptırılan bakım, onarım, ve güçlendirme gibi yapım işlerinde hurda olarak çıkan malzemelerin Millî Emlak Müdürlüğü'ne teslimini sağlamayarak, bu malzemelerin ihale yüklenicilerinin (müteahhit) tasarrufunda kalması nedeniyle kamu zararına sebep oldukları Bakanlık Müfettişleri raporuyla kesinleşmişti.

11.224.992,92 liralık kamu zararının öncelikle 42 firmadan tahsil edilmesine, bunun mümkün olmaması halinde yapılan işlemlerin yapı denetim elemanları (kontrolör) ile gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisinden tahsil edilmesine karar verilmişti.

Yine rapora göre bazı iş kalemlerinin eksik ya da hiç yapılmadığı hâlde tam yapılmış gibi belge düzenlenerek kamu zararına sebep olduğunun iddiasının sübuta erdiği görülmüştü.

Adli yönden Bakanlık Müfettişlerinin raporuna istinaden Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu.

Ayrıca Bursa Gemlik'teki Hisar Anadolu Lisesi onarım işine ait belgeleri renkli fotokopi ile çoğaltarak mükerrer ödeme yapıldığı da tespit edilmişti.

Bakanlık müfettişlerinin raporuna istinaden 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunun Haksız Mal Edinme başlıklı 4. maddesi ve 13. maddesine istinaden de ilgililer hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu.

Gelişmelerin ardından Bursa İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Necdet Sezer görevden alınmıştı.

Yeni gelişmeyi aktarmadan önce bir soru soralım:

Ceza alan diğer personeller aynı görevlerini sürdürüyorlar mı?

Devam edelim şimdi...

Kamu zararının yanı sıra aydınlatılması gereken önemli bir husus daha vardı Bursa Millî Eğitim'de...

Daha önce bu köşede defalarca yayınladığımız Mustafakemalpaşa Atatürk Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Öğretmen Davut İlkokulu, İnegöl Şakir Lakşe İlkokulu, İnegöl Atatürk Ortaokulu'ndan elimize ulaşan bazı görsellerdeki soru işaretleri yanıtsız bırakılmıştı!

Görsellerde korozyona uğramış kolon donatıları göze çarpıyordu.

Hâliyle güçlendirme yerine yıkılıp yeniden inşa edilmeleri gerekmez miydi sorusunun yanıtlanması gerekiyordu.

Güçlendirme yapıldığı söylenen söz konusu okullardaki çalışmanın incelenmesine de izin vermediği iddia edilmişti Eski Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük'ün.

Eski Müdür Büyük, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı akademik odalar ile Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında hazırlanan Türkiye'nin geleceği öğrencilere ev sahipliği yapan okulların gözden geçirilmesi, yeni yapılacak okulların teknik iş birliği bağlamında depreme dayanıklılık, enerji performansı ve sürdürülebilirlik gibi elzem konularda denetimini kapsayan protokolü nedense askıya almıştı!

Dün elimize önemli bir bilgi ulaştı.

Yayınladığımız görsellerdeki bir okulun müdürü ifadesi alınmak üzere İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne çağrıldı.

Edindiğim bilgiye göre müfettişler Bursa'da sözde deprem güçlendirmesi yapılan okulları mercek altına aldı.

Aynı okula yapılan fazla ödemeler, ihalesiz işlemlerin yanı sıra binaların durumu da incelenmeye başlandı.

Araştırmanın sonucu mutlaka kamuoyu ile paylaşılmalı.

Askıya alınan protokol ise derhâl uygulamaya konulmalı.

Bilim insanları okullardaki yapı güvenliğini araştırmalı.

Büyük deprem tehdidi kapıdayken soru işaretleri giderilmezse olası felaketin bilançosunun ağır olacağı unutulmamalı.